ÜNNEPVÁRÓ

Az András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal kezdődik advent.
Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza. A karácsony napját megelőző négy hét azt a négyezer évet jelképezi, amikor a kiválasztottak, a zsidó nép a megváltó eljövetelére várt.
Az adventi időszak a karácsonyra való előkészület, a várakozás ideje. Vallásos és nem hívő ember egyaránt vonzódik a karácsonyi hangulathoz, vágyik a szeretetre és békességre.
Az ajándékozás mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ne csak lélekben készüljünk az ünnepekre, hanem környezetünket is tegyük hangulatossá.

Az étel és az ajándék jórészt természetes, de emelje az ünnep fényét a hagyományokra emlékeztető adventi koszorú is, ami lehet függesztett vagy asztali kompozíció.
Négy gyertyával jelenítjük meg a várakozás négy hetét: három lilával és egy rózsaszínnel. A lila a bűnbánatot, a rózsaszín az örömöt jelképezi. A színeket a szokás és a hagyomány is befolyásolja. Az északi országokban, ahol korán sötétedik, vidám színű gyertyákat választanak. Olaszországban a fehér szín a hangsúlyos. A divat a virágkötészetben is beleszól a színek alkalmazásába. 1994-ben a hideg színek dominálnak, így például a türkiz, sok fehérrel és ezüsttel kombinálva.
Nem kell feltétlenül az adventi koszorúkhoz ragaszkodni. Ünnepi hangulatot teremthetünk, ha bármilyen virágcserépbe gyertyákat helyezünk, fenyőággal gazdagítva.

Akik Erzsébet- vagy Katalin-napra cserepes virágot kaptak ajándékba, harmonizáló színű gyertyával kellemes hangulatot varázsolhatnak. Amerikából ered az a szokás, hogy Mikulásnap után vendégváró, köszöntő koszorút akasztanak az ajtófélfára. Örökzöld koszorúalapra műgyümölcsöket, bogyókat, tobozt erősítenek fel piros kockás szalaggal a bejárati ajtó mellé. Bukros Erzsébet virágkötő mester gyönyörű asztali adventi dekorációt és karácsonyi díszítést mutat be képeinken, az Artfleur Orgona Virágáruház kellékeivel. Természetesen kézügyesség kell ahhoz, hogy ünnepi díszítések készüljenek. Ha valaki igényli a szépséget és szüksége van a harmóniára, annak biztosan sikerülni fog.

T. Á.